Francouzská tykvová polévka
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 3 ks Tymián čerstvý
- 3 ks Šalvěj čerstvá
- 1 ks Jablka
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 1 kg Tykev
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 15 g
- Sodík 681 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 9.6 mg
- Draslík 806.3 mg
- Vláknina 21059 mg
- Vitamín A 21059 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si nakrájíme oloupanou, semeníku a vláken zbavenou tykev na 3 cm kostky.
-
2
V hrnci rozpálíme olej s máslem a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek asi 4 minuty do změknutí. Přidáme asi 1 kávovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, šalvěje a tymiánu a restujeme ještě 1 minutu. Vložíme tykev, nahrubo nakrájenou mrkev, oloupané a nahrubo nakrájené jablko, vše zamícháme a přilijeme kuřecí vývar. Povaříme, přiklopíme pokličkou a cca 20 minut vaříme doměkka.
-
3
Vyjmeme snítky tymiánu a šalvějové listy.
-
4
Uvařenou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li moc hustá, zředíme jí vývarem. Dosolíme, dopepříme a podáváme.