Mozečková polévka
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Žemle tuková
- 10 g Sůl
- 66.6 g Tuk
- 0.6 g Pepř černý mletý
- 13.3 g Polévkové koření
- 6.6 g Petržel - nať
- 0.6 g Kmín celý
- 200 g Hovězí mozek
- 0.3 g Muškátový květ
- 300 ml Mléko polotučné
- 2 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 13 g
- Sodík 951 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 616.1 mg
- Draslík 190.2 mg
- Vláknina 886.6 mg
- Vitamín A 886.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme.
-
2
Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem.
-
3
Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme.
-
4
Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme.
-
5
Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme.
-
6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle.