Marocká harira a kuřecí polévka II
Suroviny
- 85 g čočka hnědá
- 800 g rajčata v konzervě
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kurkuma
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Citrony
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 4 ks Kuřecí stehna
- 2 ks pastiňák
- 2 ks kuřecí bujon
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Harissa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 25 g
- Sodík 310 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 132.8 mg
- Draslík 646.8 mg
- Vláknina 12081.2 mg
- Vitamín A 12081.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku den předem namočíme do vody.
-
2
Z kuřecích stehen odstraníme kůži. Opečeme je na polovině množství oleje dohněda. Poté je dáme stranou. Do výpeku na pánvi nalijeme šálek vody a seškrábeme všechno, co se nám připeklo na dno pánve. Tuto tekutinu nalijeme do odměrky, dolijeme vodou tak, abychom měli 500 ml a dáme stranou. Později ji budeme potřebovat.
-
3
Pórek nakrájíme na plátky, celer na malé kousky. Mrkev a pastiňák na čtvrtkolečka. Vše opečeme na zbylém oleji spolu s nasekaným čerstvým koriandrem. Po 5 minutách přidáme kmín celý i drcený, mletý koriandr a skořici, kurkumu a pár minu smažíme. Pak vmícháme harisu, rajčata, kuřecí stehna, bujony a čočku. Zalijeme tekutinou z kuřecích stehen, co jsme si nechali stranou v odměrce.
-
4
Přivedeme k varu, přiklopíme a dusíme 30 minut.
-
5
Poté kuřecí stehna vyjmeme z polévky a maso natrháme s pomocí dvou vidliček. Poté vrátíme maso do polévky, spolu s citronovou kůrou a šťávou, cukrem, solí a pepřem.