Kedgeree II
Suroviny
- 175 g Losos uzený
- 50 g Máslo čerstvé
- 7 g Sůl
- 350 g Treska aljašská
- 280 g Rýže Basmati
- 500 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Kardamom
- 1 ks Chilli paprička sušená
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Cibule červená
- 14 ks Kari listy
- 2 ks Cibule bílá
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce řepkový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 35 g
- Sodík 836 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 211.9 mg
- Draslík 1230.9 mg
- Vláknina 40354.5 mg
- Vitamín A 40354.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.1 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 797.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme křupavou cibulku – obě cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, přidáme cibuli i sůl (ta zabrání tomu, aby se cibule připalovala) a na mírném plameni vaříme 20-25 minut. Až budou hotové, rozprostřeme je na papírové utěrce a necháme ztvrdnout.
-
2
Obě ryby s nasekanou chilli papričkou zalijeme na pánvi mlékem a dusíme 4 minuty. Sundáme poklici, snížíme teplotu a 10 minut povaříme.
-
3
Na řepkovém oleji mezitím opečeme červenou cibuli, kari listy, kardamom a skořici. Smažíme 8 minut.
-
4
Z ryb slijeme mléko, ryby zbavíme kůže a kostí a dáme je na teplé místo.
-
5
Slité mléko doplníme vodou tak, aby celkový objem byl 600 ml. V této směsi uvaříme rýži doměkka. Na konci vaření vmícháme kurkumu. Poté, co rýži odstavíme z plamene, přidáme i máslo.
-
6
Mezitím vejce vaříme 6 minut. Poté je oloupmeme a nakrájíme na čtvrtiny.
-
7
Do talířů rozdělíme rýži, přidáme ryby natrhané na větší kusy, posypeme koriandrem a ozdobíme vejcem. Nakonec posypeme křupavou cibulkou.