Boloňské špagety
Suroviny
- 500 g Vepřové maso mleté
- 50 g Sýr Parmezán
- 850 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 500 g Špagety, Makarony
- 375 ml Víno červené
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 24 g
- Sodík 778 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 65.7 mg
- Draslík 884.6 mg
- Vláknina 10578.8 mg
- Vitamín A 10578.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve orestujeme asi 5min dozlatova prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, řapík celeru a mrkev. Zvýšíme teplotu, přidáme mleté maso a za stálého míchání je dohněda osmahneme. Zalijeme vývarem, vínem, přidáme drcená rajčata, cukr a nakrájenou petrželku.
-
2
Přivedeme k varu, teplotu snížíme a za občasného míchání cca 90min provaříme. Ochutíme solí a pepřem.
-
3
Mezitím uvaříme špagety v osolené vodě al dente a scedíme.
-
4
Rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.