Quiche s pórkem a slaninou
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Pórek
- 125 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 25 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 954 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 72 g
- Sodík 721 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 380.2 mg
- Draslík 224.2 mg
- Vláknina 5327.3 mg
- Vitamín A 5327.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 231.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hladké mouky, másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
-
2
Potom těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy. Dno těsta propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na něj suché fazole či jinou luštěninu jako zátěž. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus necháme vychladnout.
-
3
Po vychladnutí můžeme korpus plnit. Omytý pórek nakrájíme, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, opražíme na pánvi a přidáme k pórku. Promícháme, naneseme na předpečený korpus a zalijeme zálivkou umíchanou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen mírně osolili a opepřili. (Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert - není to však nutné.) Quiche pečeme dalších asi 25 minut.