Kyselo z Rožnova
Suroviny
- 1 kostka Hovězí bujón
- 400 g Brambory
- 200 g Celer bulvový
- 500 g Zelí kysané
- 250 g Uzená vepřová krkovička
- 300 g Vepřová plec
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 2 ks Cibule
- 2 ks Karotka baby
- 1 ks Petržel kořen
- 10 ks Nové koření celé
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Klobása Dunajská
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 44 g
- Sodík 232 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 864.5 mg
- Vláknina 10649.2 mg
- Vitamín A 10649.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené vepřové maso z plecka a uzené maso pokrájíme na kostky přibližně 3x3cm. Oloupeme a omyjeme brambory, cibule, malý celer, karotky a petržel. Kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kostičky, brambory na větší kostky a cibuli nadrobno.
-
2
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní všechno maso a za stálého míchání ho s cibulí osmažíme dozlatova, posypeme paprikou, párkrát vařečkou promícháme a zelijeme ho vroucí vodou. Když se polévka vaří, ještě do polévky dáme nové koření, bobkový list a sůl. Snížíme teplotu a pod poklicí budeme maso vařit 40 minut. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, kostku hovězího bujónu a vaříme dalších 20 minut. Když je maso se zeleninou měkké, dáme do polévky kysané zelí a po chvilce nakrájenou klobásu. Polévku se zelím a s klobásou vaříme 10 minut.
-
3
Mezitím si připravíme v malé pánvi jíšku - do rozehřátého másla přisypeme hladkou mouku, za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně budeme přimíchávat do polévky, vaříme ji přibližně 5-7 minut.
-
4
Polévku podle chuti dosolíme a můžeme ji podávat.