Lilkový crumble s parmezánem
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sýr Parmezán
- 15 g Bazalka
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Lilek
- 1 ks Tymián
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Olej olivový
- 1 l Omáčka rajčatová
- 2 dl Olej olivový
- 1 kg Rajčata
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3017 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 316 g
- Sodík 1720 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 23.5 mg
- Draslík 1743.3 mg
- Vláknina 23932.5 mg
- Vitamín A 23932.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.5 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek a cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte rajčata, tymián, sůl, pepř a cukr a hodinu vařte. Nakonec přidejte nasekanou bazalku, propasírujte a odložte stranou.
-
2
Očistěte a oloupejte lilky tak, aby na nich vznikly proužky. Lilky nakrájejte na zhruba 0,5 cm silná kolečka, která orestujte na olivovém oleji. Po vyjmutí je položte na ubrousek, který vysaje přebytečnou mastnotu.
-
3
Smícháním parmezánu, másla a mouky vytvořte drobenku.
-
4
Do mističky, kterou můžete strčit do trouby, nejprve dejte lžíci tomatové omáčky. Naskládejte na ni 4 kolečka lilku, zalijte je tomatovou omáčkou a posypte nastrouhaným parmazánem. Stejným způsobem vytvořte ještě jednu vrstvu, ale zakončete ji posypem směsi s parmezánem.
-
5
Zapékejte 10 min.
-
6
Podává se teplé nebo vlažné.