Houbová polévka s rýží a zeleninou
Suroviny
- 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 200 g Brambory
- 20 g Pažitka
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 hrst Rýže
- 2 hrst Houby sušené
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 3 g
- Sodík 153 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 2.9 mg
- Draslík 293 mg
- Vláknina 10869.2 mg
- Vitamín A 10869.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou a propranou rýži vsypeme spolu s mraženou zeleninou do kastrůlku. Přidáme oloupané, na malé kousky rozkrájené brambory, zalijeme 2 l vody a povaříme do měkka. V 1 l osolené vody předem namočené sušené houby uvaříme také do měkka, scedíme, přidáme do vařící se rýže i zeleniny a pokračujeme ve vaření.
-
2
V pánvi rozehřejeme sádlo, přisypeme mouku, za stálého míchání usmažme světlou jíšku, kterou zahustíme vařící polévku. Nakonec polévku dochutíme špetkou solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Stáhneme ze sporáku.
-
3
Hotovou polévku rozdělíme do jednotlivých hlubokých talířů. Porce posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.