Květáková polévka s mandlemi
Suroviny
- 300 g Květák
- 100 g Smetana
- 200 g Mandle
- 30 g Petržel - nať
- 100 g Máslo čerstvé
- 2 ml Citrónová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Vegeta
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 dl Víno bílé
- 6 dl Vývar zeleninový
- 3 polévková lžíce Ovesné vločky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 53 g
- Sodík 833 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 32.7 mg
- Draslík 1000.8 mg
- Vláknina 20126 mg
- Vitamín A 20126 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61 mg
- Vitamín E 14.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně očištěný a pod studenou tekoucí vodou propláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme květákové růžičky, za častého míchání dusíme 15 minut. Následně zalijeme vínem, dobře promícháme a vsypeme vločky. Vlijeme vývar, přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu.
-
2
Do hmoty vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podle chuti pžidáme chilli koření a nakonec citrónovou šťávu. Polévku za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku.
-
3
Necháme pod poklici 10 minut odpočinout. V pánvičce opražíme oloupané mandle, udržujeme teplé, ale ne horké. Hotovou polévku servírujeme v hlubokých talířích. Každou porci před servírováním posypeme praženými mandlemi a drobně posekanou petrželovou natí.