Květáková polévka s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Květák
  • 100 g Smetana
  • 200 g Mandle
  • 30 g Petržel - nať
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 2 ml Citrónová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Vegeta
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 6 dl Víno bílé
  • 6 dl Vývar zeleninový
  • 3 polévková lžíce Ovesné vločky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 767 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 833 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 32.7 mg
  • Draslík 1000.8 mg
  • Vláknina 20126 mg
  • Vitamín A 20126 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61 mg
  • Vitamín E 14.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Důkladně očištěný a pod studenou tekoucí vodou propláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme květákové růžičky, za častého míchání dusíme 15 minut. Následně zalijeme vínem, dobře promícháme a vsypeme vločky. Vlijeme vývar, přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu.

  • 2

    Do hmoty vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podle chuti pžidáme chilli koření a nakonec citrónovou šťávu. Polévku za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku.

  • 3

    Necháme pod poklici 10 minut odpočinout. V pánvičce opražíme oloupané mandle, udržujeme teplé, ale ne horké. Hotovou polévku servírujeme v hlubokých talířích. Každou porci před servírováním posypeme praženými mandlemi a drobně posekanou petrželovou natí.

Komentáře k receptu