Špenátové zapečená vejce
Suroviny
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 80 g Sýr Parmezán
- 80 ml Olej slunečnicový
- 3.2 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 6 ks Vejce slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 4 dl Mléko polotučné
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 45 g
- Sodík 551 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 615.4 mg
- Draslík 489.6 mg
- Vláknina 2988.6 mg
- Vitamín A 2988.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 8.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát očistíme, několikrát propereme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Do vroucí osolené vody v hrnci vložíme nakrájený špenát, přivedeme k varu, scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Do vařící osolené vody opatrně vyklepneme vejce, snížíme oheň, povaříme 2 - 3 minuty. Potom je vybereme děrovanou vařečkou a necháme okapat.
-
3
Olej rozehřejeme v pánvi, vsypeme mouku, připravíme jíšku. Osolíme, opepříme, zalijeme mlékem, smetanou a za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí omáčky. Necháme mírně vychladnout a všleháme žloutky.
-
4
Zapékací mísu vymažeme olejem, naskládáme na dno mísy okapaný špenát, na něj vedle sebe klademe vařená vejce a vše zalijeme připravenou omáčkou. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme na 15 minut do horké trouby a pečeme do růžova.