Makový koláč s ořechy a polevou
Suroviny
- 450 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Ořechy vlašské
- 150 g Mák mletý
- 40 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 140 g Cukr moučkový
- 2 g Hera
- 70 ml Voda pitná
- 50 ml Likér pomerančový
- 2 ks Vejce slepičí
- 6 ks Fíky čerstvé
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 1.2 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 242 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 11 g
- Sodík 10 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 21.5 mg
- Draslík 204.3 mg
- Vláknina 6043.8 mg
- Vitamín A 6043.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přisypeme 20 g vanilkového cukru, pomleté ořechy, mletý mák. Do mléka rozklepneme vejce, dobře prošleháme, přidáme olej a vlijeme do moučné směsi. Vše dohromady promícháme dřevěnou vařečkou.
-
2
Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 160 stupních 40 minut. Upečený koláč necháme na plechu vychladnout.
-
3
Fíky rozkrojíme, lžící vydlabeme červenou dužinu a vložíme do kastrůlku. Přilijeme vodu, za stálého míchání povaříme přibližně 5 minut. Stáhneme ze sporáku, vsypeme vanilkový i moučkový cukr, pomerančový likér a dobře promícháme. Polevu mícháním mírně vychladíme a vložíme do lednice, kde ji vychladíme.
-
4
Vychladlou polevu naneseme na povrch koláče, vložíme do lednice ztuhnout. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.