Brambory zapečené s celerem a parmezánem
Suroviny
- 1000 g Brambory
- 375 g Celer bulvový
- 70 g Máslo čerstvé
- 250 g Ricotta
- 150 ml Mléko polotučné
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 49 g
- Sodík 471 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 113.4 mg
- Draslík 1340 mg
- Vláknina 16858.9 mg
- Vitamín A 16858.9 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a smažíme 3-5 minut.
-
2
Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě do ní vrstvíme oloupané, tence nakrájené brambory, očištěný, tence nakrájený celer a cibuli s česnekem. Vrchní vrstvu tvoří brambory.
-
3
V míse smícháme smetanu s mlékem, sýrem ricotta, nasekaným rozmarýnem, paprikou, solí a pepřem podle chuti. Vše prošleháme.
-
4
V mističce smícháme strouhanku s nastrouhaným parmezánem a většinou směsi posypeme bramborovou vrstvu.
-
5
Pokrm pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 90 minut dozlatova. Po upečení posypeme zbylou parmezánovou směsí a ihned podáváme.