Nákyp z čočky s jehněčím masem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 20 g Petržel - nať
- 700 g Jehněčí kýta
- 60 g Cibulka jarní
- 400 g Čočka červená
- 5 g Rozmarýn čerstvý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar jehněčí
- 5 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1651 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 102 g
- Sodík 387 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 281 mg
- Draslík 1705.4 mg
- Vláknina 27837 mg
- Vitamín A 27837 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso nakrájíme na malé kousky, které na mírném ohni osmahneme v hrnci na 100 g rozehřátého másla. Ochutíme solí, pepřem, přidáme drobně nasekaný česnek, zalijeme vínem a pod poklici povaříme 10-15 minut.
-
2
Čočku opláchneme, necháme okapat a spolu s jarní cibulkou nakrájenou na kolečka přidáme do hrnce. Vložíme také nasekaný rozmarýn, hrnec přiklopíme poklicí a opět povaříme 10 minut. Po dobu vaření přiléváme podle potřeby vývar.
-
3
Pekáček vymažeme zbylým máslem, z hrnce do něj přeložíme maso s čočkou. Na povrch naskládáme na plátky nakrájený ovčí sýr. Vše zalijeme smetanou, posypeme nasekanou petrželovou natí. Vložíme do nahřáté trouby, zapečeme při teplotě 200°C 20 minut.
-
4
Po vytažení z trouby nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře.