Zeleninový červený salát
Suroviny
- 300 g Cibule
- 300 g Zelí hlávkové červené
- 20 g Petržel - nať
- 60 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 209 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 15 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 354.9 mg
- Vláknina 6341.8 mg
- Vitamín A 6341.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme na tenké pásky, které vložíme do misky. Pokapeme olejem, polijeme pomerančovou šťávou, dochutíme solí, pepřem, půlkou drobně nasekané chilli papričky, vše dohromady důkladně promícháme a necháme 30 minut odležet v lednici.
-
2
Zelí nakrájíme nebo nakrouháme, povaříme v hrnci se špetkou soli v octové vodě 3 - 4 minuty. Zelí scedíme, necháme okapat a vychladnout. Nakonec je smícháme s vychladlou cibulí, dochutíme cukrem, posypeme nasekanou petrželovou natí a promícháme.
-
3
Vychlazený salát podáváme na jednotlivých talířích, anebo salátových miskách.