Špagety s krevetami a se zeleninou
Suroviny
- 120 g Hrášek
- 350 g Špagety
- 350 g Krevety tygří
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 ks Květák
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 3 dl Vývar zeleninový
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 283 g
- Sodík 648 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 25.4 mg
- Draslík 975.5 mg
- Vláknina 22283.7 mg
- Vitamín A 22283.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 141.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák opláchneme studenou vodou a rozebereme na růžičky. Mrkve oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
-
2
Krevety uvaříme v horké vodě, měkké vyjmeme, vyloupeme a necháme je okapat.
-
3
Do hrnce s vařící osolenou vodou dáme vařit špagety, které jsme nalámali na kratší kousky. V nízkém hrnci přivedeme k varu vývar, přimícháme do něj citronovou šťávu, uvaříme v něm do měkka květák a mrkev. Zeleninu vyjmeme, ve vývaru krátce povaříme hrášek. Uvařený hrášek scedíme a přidáme k ostatní zelenině.
-
4
Ve větší pánvi rozehřejeme polovinu másla a osmažíme v něm nakrájenou cibuli. Poté do pánve přidáme česnek a krevety, vše za stáléhé míchání smažíme přibližně 3 minuty. Ke krevetám přisypeme uvařenou zeleninu, přidáme zbývající máslo, směs podle chuti opepříme, osolíme, důkladně promícháme a prohřejeme.
-
5
Uvařené špagety scedíme, v hrnci je promícháme s olejem a rozdělíme na servírovací talíře. Přidáme krevety se zeleninou, vše posypeme mletou paprikou, jemně nakrájenou petrželkou a podáváme.