Špenátové fettuccine s tuňákovými steaky
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 g Tuňák obecný
- 5 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 125 g Baby špenát
- 3 ks Rajčata
- 3 ks Vejce slepičí
- 5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 21 g
- Sodík 856 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 249.2 mg
- Draslík 743.2 mg
- Vláknina 6951 mg
- Vitamín A 6951 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.9 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme špenát do těsta, přebereme, omyjeme, hned vložíme do hrnce s horkou vodou, na středním plameni necháme špenát zavadnout, slijeme přes síto a rychle zchladíme ledovou vodou. Z listů špenátů vymačkáme vodu a rozmixujeme je.
-
2
Špenát smícháme s moukou a krupicí, jednou polévkovou lžicí olivového oleje, vejci a trochou soli s pepřem. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš vlhké, přidáme mouku. Těsto dáme odležet na chladnější místo přibližně na hodinu.
-
3
Bazalku opláchneme, sušíme, odtrháme lístky od stonku a nakrájíme je na proužky. Připravíme vroucí vodu, slupku rajčat křížem nakrojíme, přelijeme vroucí vodou rajčata, zchladíme a oloupeme. Rajčata zbavíme semínek, nakrájíme na kostičky.
-
4
Vezmeme těsto, velmi tence je vyválíme na válu posypaném moukou nebo použijeme strojek na těstoviny a nakrájíme na proužky. Těstoviny vaříme v hrnci s alespoň 4 litry osolené vody 2 - 3 minuty (na skus). Slijeme, necháme krátce okapat, smícháme s rajčaty a bazalkou.
-
5
Omyté steaky tuňáka osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Na pánvi rozpálíme zbylou část olivového oleje a opékáme steaky po obou stranách 2 - 3 minuty.
-
6
Těstoviny rozdělíme na předehřáté talíře, přidáme tuňáka, posypeme parmazánem a podáváme.