Kuře Marengo s krevetami
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Krevety tygří - loupané
- 250 g Žampiony čerstvé
- 1500 g Kuře
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 ml Víno bílé
- 150 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Petržel - nať
- 6 ks Šalotka
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1289 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 67 g
- Sodík 803 mg
- Bílkoviny 96 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 355.9 mg
- Draslík 2091.9 mg
- Vláknina 7388.3 mg
- Vitamín A 7388.3 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.3 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme osolené, naporcované kuře a 10-12 minut po obou stranách opékáme. Opečené maso vyjmeme. Do pánve přidáme očištěné šalotky a zprudka je smažíme 8 minut. Vyjmeme na papírovou utěrku.
-
2
Ze šťávy v pánvi sebereme kromě jedné lžíce všechen tuk, přisypeme mouku a zlehka ji opékáme 3-5 minut. Postupně přilijeme vývar a víno, promícháme a povaříme. Přidáme rajčata, očištěné, na 1/4 nakrájené žampiony, rajčatový protlak, rozetřený česnek, snítku petrželky, snítku tymiánu a podle chuti osolíme a opepříme.
-
3
Do pánve vrátíme šalotky a kuře a pod pokličkou dusíme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180°C.
-
4
K téměř měkkému kuřeti přimícháme očištěné krevety a pokrm dusíme ještě 10 minut.
-
5
Při podávání každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.