Grilovaný tuňák se šťouchanými brambory, rajčaty a olivami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 600 g Tuňák obecný
- 50 g Olivy černé
- 100 g Rajčata Cherry
- 1 kávová lžička Pažitka
- 1 kávová lžička Pažitka
- 6 ks Brambory
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.2 dl Olej olivový
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 37 g
- Sodík 308 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 113.3 mg
- Draslík 1139.4 mg
- Vláknina 7492.3 mg
- Vitamín A 7492.3 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z tuňáka očistíme, rozdělíme na 4 porce, osolíme a vložíme do zapékací mísy, potřené olejem. V troubě, předehřáté na 170 °C pečeme 15 - 18 minut.
-
2
Mezitím vlijeme víno do vysoké pánve, smícháme s na jemno posekanou šalotkou a necháme zredukovat na cca polovinu množství. Odstavíme, po 2 - 3 minutách metličkou vmícháme na kostičky pokrájené máslo. Přidáme na poloviny překrojená cherry rajčátka, olivy a na jemno nasekanou pažitku.
-
3
Brambory oškrábeme, uvaříme do měkka, scedíme. Poté rozšťoucháme, přidáme prolisovaný česnek, pažitku, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme studenou smetanu, zvolna prohřejeme, rozdělíme na talíře, doplníme plátky tuňáka, tomatovým kompotem a ihned podáváme.