Zeleninová směs s bylinkovou zálivkou
Suroviny
- 30 g Ořechy vlašské
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Řeřicha
- 50 g Mungo klíčky
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Cuketa
- 4 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Červená řepa
- 8 ks Olivy černé
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Vývar zeleninový
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 5 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 396 g
- Sodík 2770 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 185.3 mg
- Draslík 929.8 mg
- Vláknina 40101.2 mg
- Vitamín A 40101.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu, tedy řepu, mrkev, cukety, papriku a cibuli omyjeme a očistíme. Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji na jemném struhadle. Mrkve oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
-
2
Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu. Papriku pokrájíme na čtvrtiny a ty na jemné nudličky.
-
3
Jarní cibulky pokrájíme na kolečka i s nezavadlou zelenou částí.
-
4
Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a smícháme je s nastrouhanou řepou. Olivy vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Promícháme je s nastrouhanými cuketami. Na každý ze 4 talířů dáme kupičku od jednotlivé zeleniny.
-
5
Připravíme si zálivku: Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Vložíme ho do misky a přidáme k němu hořčici, žloutky, cukr, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše prošleháme dohladka. Po částech přidáváme olej a zašleháváme ho. Do zálivky přidáme pro rozředění vývar a ještě znovu prošleháme. Petrželku nasekáme nadrobno a přidáme ji do zálivky.
-
6
Řeřichu a mungo klíčky opláchneme a necháme okapat. Pak nasekanou řeřichu přidáme doprostřed každého talíře a všechny talíře také posypeme klíčky mungo fazolí a nudličkami papriky. Přelijeme zálivkou.