Květáková polévka jemná

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Celer bulvový
  • 7 g Sůl
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 10 g Petržel - nať
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mrkev kořen
  • 700 g Květák
  • 200 g Kosti hovězí řídké
  • 30 g Petržel kořen
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 176 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 401 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 27 mg
  • Draslík 360.1 mg
  • Vláknina 4663.6 mg
  • Vitamín A 4663.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky, zalijeme 2/5 dávky vody, uvaříme doměkka a prolisujeme.

  • 2

    Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou vody, mírně osolíme a vaříme zvolna nejméně 2 hodiny.

  • 3

    Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou kořenovou zeleninu, nakrájenou na tenčí plátky. Uvaříme doměkka a scedíme.

  • 4

    Dávku prosáté mouky za občasného míchání na sucho opražíme a poté ji za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny a zbylým odvarem z květáku.

  • 5

    Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.

  • 6

    Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.

  • 7

    Nakonec do polévky přidáme prolisovaný květák a znovu ji krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.

  • 8

    Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.

Komentáře k receptu