Květáková polévka jemná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 176 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 17 g
- Sodík 401 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 27 mg
- Draslík 360.1 mg
- Vláknina 4663.6 mg
- Vitamín A 4663.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky, zalijeme 2/5 dávky vody, uvaříme doměkka a prolisujeme.
-
2
Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou vody, mírně osolíme a vaříme zvolna nejméně 2 hodiny.
-
3
Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou kořenovou zeleninu, nakrájenou na tenčí plátky. Uvaříme doměkka a scedíme.
-
4
Dávku prosáté mouky za občasného míchání na sucho opražíme a poté ji za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny a zbylým odvarem z květáku.
-
5
Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
-
6
Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
-
7
Nakonec do polévky přidáme prolisovaný květák a znovu ji krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.
-
8
Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.