Vepřové s křemeňáky a hráškem
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Houby čerstvé
- 600 g Vepřová plec
- 1.5 kávová lžička Kmín celý
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 1.5 dl Voda pitná
- 6 polévková lžíce Hrášek
- 4 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 53 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 135.5 mg
- Draslík 898.7 mg
- Vláknina 18546.1 mg
- Vitamín A 18546.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou plec omyjme, osušíme, nakrájíme na větší kousky tak, že na každou porci počítáme se 4 kousky masa. Maso osolíme, posypeme kmínem a rozdrceným pepřem 4 barev. Očistíme cibule, houby - křemenáky (s červenými hlavičkami) a pokrájíme je na plátky. Vyšší slaninu nakrájíme na plátky.
-
2
V pekáči rozpustíme sádlo, položíme na něj maso, obložíme je cibulí, houbami a plátky slaniny. Ještě maso podlijeme 3 dl vody, pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme a dusíme zároveň přibližně 35 minut při 220°C - 250°C. Během té doby maso často poléváme výpekem a otáčíme. Plátky slaniny se snažíme mít na mase, aby se vyškvařily.
-
3
Ke konci pečení přidáme k masu mražený zelený hrášek. Poklici odkryjeme, podle potřeby přilijeme 1-1.5 dl vody a maso dopečeme, až má zlatou kůrku. Nakonec do výpeku přimícháme 3-4 lžíce smetany a podáváme.