Dušená zelenina s prosciuttem
Suroviny
- 120 g Artyčoky
- 80 g Cibule
- 350 g Hrášek
- 150 g Pórek
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 350 g Fazolové lusky zelené
- 40 g Prosciutto sušené
- 40 g Olej olivový extra panenský
- 500 ml Voda pitná
- 300 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 346 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1118 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 892.7 mg
- Vláknina 23752.5 mg
- Vitamín A 23752.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vroucí vodu, přisypeme artyčoky a povaříme 10 minut doměkka. Artyčoky vyndáme, odstraníme z nich všechna vlákna a tvrdé části, zbytek nakrájíme na kostičky. Do hrnce s horkou vodou po vaření artyčoků nasypeme fazolové lusky, necháme asi minutu spařit, vyndáme je děrovanou lžící, do téže vody ponoříme kolečka pórku, ponecháme ve vodě 3 minuty a také vyndáme. Do téže vody vložíme listy špenátu, ponecháme jen pár vteřin, vyndáme a rychle zchladíme.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přisypeme čerstvý hrášek, orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme plátky prosciutta a zvolna dusíme 10 minut. Přidáme fazolové lusky, pórek, posekaný špenát, artyčoky, osolíme, opepříme a společně ještě chvíli podusíme.
-
3
Do dušené zeleniny přimícháme posekané bylinky a podáváme jako teplou přílohu.