Dušená zelenina s prosciuttem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Artyčoky
  • 80 g Cibule
  • 350 g Hrášek
  • 150 g Pórek
  • 8 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 350 g Fazolové lusky zelené
  • 40 g Prosciutto sušené
  • 40 g Olej olivový extra panenský
  • 500 ml Voda pitná
  • 300 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 346 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1118 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 892.7 mg
  • Vláknina 23752.5 mg
  • Vitamín A 23752.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.2 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme vroucí vodu, přisypeme artyčoky a povaříme 10 minut doměkka. Artyčoky vyndáme, odstraníme z nich všechna vlákna a tvrdé části, zbytek nakrájíme na kostičky. Do hrnce s horkou vodou po vaření artyčoků nasypeme fazolové lusky, necháme asi minutu spařit, vyndáme je děrovanou lžící, do téže vody ponoříme kolečka pórku, ponecháme ve vodě 3 minuty a také vyndáme. Do téže vody vložíme listy špenátu, ponecháme jen pár vteřin, vyndáme a rychle zchladíme.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přisypeme čerstvý hrášek, orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme plátky prosciutta a zvolna dusíme 10 minut. Přidáme fazolové lusky, pórek, posekaný špenát, artyčoky, osolíme, opepříme a společně ještě chvíli podusíme.

  • 3

    Do dušené zeleniny přimícháme posekané bylinky a podáváme jako teplou přílohu.

Komentáře k receptu