Salát kadeřavý s gorgonzolou
Suroviny
- 100 g Sýr Gorgonzola
- 30 g Sýr Gorgonzola
- 150 g Salát kadeřavý
- 30 g Oříšky piniové
- 0.5 ks Pomeranče
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1135 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 66.7 mg
- Draslík 944.7 mg
- Vláknina 14445.5 mg
- Vitamín A 14445.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.5 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Salát omyjeme, rozebereme na listy a necháme okapat.
-
2
Z fenyklu oddělíme výhonky ze střední části a nasekáme je nadrobno. Pak je odložíme stranou pryč. Celou fenyklovou hlízu potom omyjeme, přepůlíme a nakrájíme na nudličky.
-
3
Omyjeme a oloupeme hrušku, vyřízneme z ní jádřinec a rozkrájíme ji na měsíčky. Zakapeme citronovou šťávou.
-
4
Na suché teflonové pánvi si opražíme nasekané piniové oříšky.
-
5
Nožem namočeným ve studené vodě si na malé kostičky rozkrájíme gorgonzolu.
-
6
Přichystáme si zálivku. Do misky rozmačkáme 30 g gorgonzoly, přidáme zakysanou smetanu, ocet, šťávu z poloviny pomeranče a olej. Šleháme, dokud nevznikne hustá krémovitá omáčka, kterou pak podle chuti osolíme a opepříme.
-
7
Zálivkou přelijeme salát, hrušku a fenykl v misce a lehce promícháme. Zasypeme opraženými piniovými oříšky, kostičkami gorgonzoly a najemno posekanými výhonky fenyklu.