Ledový salát podávaný s kozím sýrem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Hroznové víno
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Ořechy vlašské
- 200 g Sýr kozí
- 50 g Petržel - nať
- 250 g Lišky čerstvé
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Roketa
- 1 ks Salát listový Dubáček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Víno portské
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 2 polévková lžíce Ořechový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 25 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 48.5 mg
- Draslík 499.3 mg
- Vláknina 3692.8 mg
- Vitamín A 3692.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Salát a roketu omyjeme, odstraníme zvadlé listy a natrháme je na kousky. Houby lišky očistíme, jsou-li větší, pokrájíme je na drobnější kousky.
-
2
Šalotku oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo a šalotku na ni vhodíme. Necháme ji zesklovatět a pak k ní přidáme houby a dusíme asi 7 minut. Nakonec odstavíme z plotny a posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.
-
3
Omyjeme a oškrábeme celer, nastrouháme ho na hrubém struhadle a pak zakapeme citronovou šťávou.
-
4
V misce si z octa, vína, olivového a ořechového oleje a hořčice připravíme zálivku. Vyšleháme ji dohladka. Osolíme ji a opepříme.
-
5
Hroznové víno omyjeme a rozkrájíme na poloviny a vybereme semínka.
-
6
Na pánvi si na oleji opečeme na kostičky pokrájený kozí sýr.
-
7
Ve velké misce lehce promícháme salát, roketu a celer a zalijeme zálivkou. Přidáme houby, hroznové víno a kozí sýr. Opět lehce promícháme a podáváme.