Květákovo rajčatový nákyp
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Rajčata
- 200 g Sýr Parmezán
- 300 g Šunka uzená
- 10 g Tymián čerstvý
- 3 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Mléko polotučné
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Květák
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1096 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 99 mg
- Draslík 1084.6 mg
- Vláknina 14677.8 mg
- Vitamín A 14677.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 139.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Rozdělíme růžičky a uvaříme je v horké a osolené vodě. Potom je scedíme a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou, potom je přelijeme studenou a oloupeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky.
-
2
V pánvi na rozpáleném másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme moukou. Do pánve za stálého míchání pomalu přiléváme mléko a uvaříme hustou omáčku. Postupně přidáme tymián, sůl, pepř, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a chvilku prohřejeme. Nakonec do omáčky vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
-
3
Uzenou šunku nakrájíme na plátky a spolu s květákem a rajčaty pokládáme na dno zapékací formy. Následovně zeleninu přelijeme omáčkou a povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.
-
4
Zapékací formu dáme do horké trouby a pokrm pečeme asi tak 30-40 minut. Sýr na povrchu má být opečený do hněda. Hotový nákyp vytáhneme z trouby, necháme odpočinout a krájíme na úhledné porce.