Kynutý koláč se švestkami a mákem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 137 g
- Tuky 61 g
- Sodík 264 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 321 mg
- Draslík 450.2 mg
- Vláknina 6300 mg
- Vitamín A 6300 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek, v cedníku je propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
-
2
Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich a krupicového cukru tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme mletý mák.
-
3
Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 2 lžičky moučkového cukru a 4 lžíce mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.
-
4
Ve velké míse smícháme mouku se žloutky, máslem a kváskem, uhněteme těsto, vyválíme ho, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut kynout. Vykynuté těsto posypeme švestkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.
-
5
Před koncem pečení na koláč rozetřeme sníh z bílků a dopečeme ho.