Uherský knedlík se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 98 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 160 g Máslo čerstvé
  • 200 g Slanina vepřová
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Žemle tuková
  • 2 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 878 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 452 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 522.9 mg
  • Draslík 189.5 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi smažíme jen do doby, až zesklovatí.

  • 2

    Polotvrdé žemle nebo housky nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat.

  • 3

    Mezitím v druhé misce utřeme měkké máslo s 2 žloutky a solí. Potom postupně zašleháme 6 vajec. Vyšlehané máslo s vejci dáme do mísy k namočeným houskám, ještě přidáme vychladlou slaninu a směs dobře promícháme, vytvarujeme podlouhlý knedlík.

  • 4

    Do většího hlubokého hrnce dáme 2 litry vody. Na hrnec pevně přivážeme ubrousek nebo utěrku tak, že když do něj položíme knedlík, nesmí se dotýkat vody. Vodu přivedeme k varu, na ubrousek položíme knedlík, zakryjeme poklicí nebo druhým hrncem a knedlík pomalu vaříme v páře 80 minut.

  • 5

    Uvařený knedlík nakrájíme na plátky a podáváme teplý jako přílohu.

Komentáře k receptu