Německá štóla

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 7 g Droždí sušené
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Cukr krupice
  • 100 g Mandle mleté
  • 200 g Kandovaná citronová kůra
  • 300 g Rozinky tmavé
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Rum
  • 0.5 kávová lžička Koření perníkové
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 706 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 76 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 88.8 mg
  • Draslík 125.8 mg
  • Vláknina 6520.8 mg
  • Vitamín A 6520.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozinky předem namočíme do rumu.

  • 2

    Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.

  • 3

    Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.

  • 4

    Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.

  • 5

    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu