Německá štóla
Suroviny
- 7 g Droždí sušené
- 175 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Cukr krupice
- 100 g Mandle mleté
- 200 g Kandovaná citronová kůra
- 300 g Rozinky tmavé
- 100 ml Mléko polotučné
- 100 ml Rum
- 0.5 kávová lžička Koření perníkové
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 28 g
- Sodík 76 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 88.8 mg
- Draslík 125.8 mg
- Vláknina 6520.8 mg
- Vitamín A 6520.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozinky předem namočíme do rumu.
-
2
Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
-
3
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.
-
4
Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.
-
5
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.