Kompot z čerstvých švestek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 500 g Cukr krystal
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 kg Švestky
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 221 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 315.2 mg
  • Vláknina 5603.5 mg
  • Vitamín A 5603.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, otrháme stopky a krátce spaříme vroucí vodou rozmíchanou s trochou cukru. Jakmile začnou praskat, vyjmeme, oloupeme a ponoříme do vody okyselené citronovou šťávou.

  • 2

    Cukr smícháme s vodou, provaříme a necháme vychladnout. Švestky rozdělíme do sklenic, zalijeme cukerným roztokem a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.

Komentáře k receptu