Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 500 g Hrášek
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 140 ml Vývar drůbeží
- 100 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Šalotka
- 3 ks Citrony
- 1 kg Brambory
- 2 kg Mořský jazyk
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1407 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 68 g
- Sodík 946 mg
- Bílkoviny 114 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 317.5 mg
- Draslík 3538.9 mg
- Vláknina 33153.8 mg
- Vitamín A 33153.8 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 151.6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 82.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře umyté brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl a horké mléko. Kaši udržujeme teplou.
-
2
V hrnci rozehřejeme 50 g másla, na kterém doměkka opečeme oloupané šalotky nakrájené na plátky. Přimícháme hrášek a po několika minutách přilijeme horký drůbeží vývar. Vaříme přibližně 10 minut, až hrášek změkne a tekutina se vyvaří na polovinu.
-
3
Čtyři malé mořské jazyky (po 500 g) bez hlav, ploutví a kůže osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje a 50 g másla, přidáme ryby, které opékáme z obou stran asi 6 minut dozlatova. Maso by se mělo snadno uvolňovat od kostí.
-
4
Citrony omyjeme, dva z nich rozkrájíme po délce na čtvrtky. Ze třetího vymačkáme šťávu.
-
5
Ryby přemístíme na nahřáté velké talíře, z jedné strany je doplníme uvařeným hráškem s plátkem citronu, a z druhé strany bramborovou kaší.
-
6
Pánev vrátíme na oheň, rozehřejeme v ní zbývající máslo. Pánví kroužíme, dokud máslo nezačne pěnit a hnědnout. Přidáme citrónovou šťávu a takto ochuceným máslem přelijeme ryby na talířích.