Svíčková hovězí pečeně na víně se zeleninou
Suroviny
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Víno červené
- 2 dl Voda pitná
- 1 dl Ocet vinný
- 1 kg Hovězí kýta
- 3 polévková lžíce Tuk
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 827 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 45 g
- Sodík 392 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 161.8 mg
- Draslík 1289.4 mg
- Vláknina 7611.5 mg
- Vitamín A 7611.5 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme, mrkev a petržel oškrábeme a omyjeme, zeleninu pak nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci přivedeme k varu víno smíchané s octem, přisypeme zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a hřebíček, vše promícháme a necháme 5 minut vařit. Uvařené dáme vychladnout, směsí zalijeme maso a marinujeme ho přikryté v chladu alespoň 24 hodin.
-
3
Maso a zeleninu vyjmeme z marinády. Maso osušíme, opepříme a osolíme, zeleninu necháme v sítu okapat.
-
4
V pekáči rozehřejeme tuk a maso na něm ze všech stran důkladně osmažíme. K masu přidáme okapanou zeleninu, krátce ji necháme s masem smažit a zalijeme 1/2 marinády. Maso se zeleninou dusíme přikryté 2 hodiny v troubě, předehřáté na 200°C. Směs zeleniny občas promícháme, podle potřeby přiléváme marinádu nebo vodu. Po 1 hodině dušení přimícháme rozdrobený chléb.
-
5
Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Omáčku důkladně propasírujeme přes síto, vmícháme do ní smetanu, dochutíme a necháme ji přejít varem.
-
6
Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, ale třeba i vařené brambory.