Telecí pečeně s kedlubnou a špenátovým štrůdlem
Suroviny
- 60 g Brambory
- 50 g Cibule
- 120 g Kedlubna
- 150 g Listové těsto
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 1 g Olej olivový
- 50 g Smetana 16% (pochoutková)
- 100 g Víno červené
- 8 g Sůl
- 4 g Sůl
- 4 g Sůl
- 3 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 20 g Česnek
- 10 g Cukr krupice
- 20 g Šalotka
- 5 g Šalvěj čerstvá
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 5 g Lněné semínko
- 400 g Telecí pečeně
- 5 g Rozmarýn čerstvý
- 100 g Vývar telecí
- 50 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 62 g
- Sodík 2020 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 335.9 mg
- Draslík 714.3 mg
- Vláknina 7410.3 mg
- Vitamín A 7410.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí maso necháme v celku, rozmarýn se šalvějí posekáme najemno, telecí maso osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, vložíme do pekáčku, přilijeme trošku oleje a pečeme zvolna doměkka. Očištěnou kedlubnu a brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do vroucí vody a 15 minut povaříme. Scedíme, přidáme máslo, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškát a šťouchadlem rozmačkáme na kaši.
-
2
Cibuli a šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, špenátové listy omyjeme, posekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, zpěníme, přisypeme špenát, česnek, smetanu, podusíme, osolíme, opepříme a zahustíme žloutkem. Listové těsto rozválíme na plát, poklademe špenátovou směsí, zabalíme jako štrůdl, povrch potřeme žloutkem, posypeme lněným semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
-
3
Do rendlíku nalijeme červené víno, přisypeme šalotku, povaříme 10 minut, scedíme, k vínu přilijeme telecí vývar, přidáme cukr, máslo a vyvaříme dohusta, osolíme a opepříme.
-
4
Maso naporcujeme, jednotlivé porce ještě krátce osmahneme na másle, upravíme na talíře, doplníme kedlubnovou kaší, porcí špenátového štrůdlu a ozdobíme šalotkovou šťávou.