Brambory s kedlubnou a bešamelem
Suroviny
- 400 g Brambory
- 1 kávová lžička Muškátový květ
- 1 ks Kedlubna
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 3 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 14 g
- Sodík 888 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 22.2 mg
- Draslík 1236.5 mg
- Vláknina 16714.5 mg
- Vitamín A 16714.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželku a pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kedlubnu oloupeme, rozřízneme na čvrtiny a nakrájíme na malé kousky.
-
2
V hrnci přivedeme k varu vývar, dáme do něj brambory a kedlubnu a vaříme 5 minut. Pak slijeme, vývar zachytíme do misky a brambory s kedlubnou necháme v sítu okapat.
-
3
V druhém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a smažíme při stálém míchání dozlatova. Pak přilijeme mléko a půl deci vývaru, promícháme a necháme přejít varem. Zmírníme oheň, odkryté vaříme 5 minut, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí.
-
4
Do hrnce přidáme uvařené brambory, kedlubnu a bylinky, vše promícháme a ještě chvíli prohřejeme.
-
5
Podáváme teplé.