Polévka z pórku s rajčaty
Suroviny
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Pórek
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Bazalka
- 1 stroužek Česnek
- 2 dl Víno bílé
- 2 dl Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 5 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 436 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 12 g
- Sodík 492 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 6.5 mg
- Draslík 978.4 mg
- Vláknina 12780.5 mg
- Vitamín A 12780.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek omyjeme, podélně rozřízneme, nakrájíme na kousky. Celer oloupeme, omyjeme a také pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Rajčata omyjeme a krájíme na malé kousky.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, pokrájený pórek, celer a česnek na něm smažíme přibližně 10 minut. Pak přidáme rozkrájená rajčata, přilijeme vývar, víno a citronovu šťávu, polévku pod pokličkou 20 minut vaříme.
-
3
Hrnec následně odstavíme z ohně, přisypeme bazalku, podle chuti opepříme, osolíme, polévku rozmixujeme, znovu na ohni přivedeme k varu, vaříme zvolna ještě 10 minut, nakonec vmícháme smetanu.
-
4
Podáváme v miskách, posypané jemně nasekanou pažitkou.