Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 46 g
- Sodík 332 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 277.7 mg
- Draslík 2943.9 mg
- Vláknina 19657.2 mg
- Vitamín A 19657.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 406.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z jednoho růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z jednoho citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.
-
2
Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.
-
3
Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi třech lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.
-
4
Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.