Ostré dušené roštěnky
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 1 ks Cibule
- 2 ks Kapie
- 1 ks Masox
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 4 stroužek Česnek
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 8 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 37 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 85.5 mg
- Draslík 542.1 mg
- Vláknina 1307.2 mg
- Vitamín A 1307.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kapie podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
-
2
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme, posypeme chilli kořením, po obou stranách lehce potřeme olejem a necháme alespoň 30 minut v chladnu oležet. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
-
3
V pánvi rozehřejeme polovinu oleje, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Za stálého míchání k ní přidáme kousky kapie, mletou papriku, rajčatový protlak, česnek a hořčici. Vše pod pokličkou dusíme, dokud papriky nezměknou. V případě potřeby můžeme mírně podlít masoxovým vývarem.
-
4
V druhé pánvi rozehřejeme zbylý olej a uleželé roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova, pak oheň zmírníme a pomalu je dusíme doměkka. V případě potřeby je podléváme vývarem z Masoxu. Měkké roštěnky pokapeme worcestrovou omáčkou a ještě chvíli dusíme.
-
5
Hotové roštěnky dáme na servírovací talíře a každou pokryjeme zeleninovou směsí.