Vepřové řízky s pórkem a žampiony
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
- 500 g Vepřová kýta
- 300 g Vepřové maso mleté
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Kari koření
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 dl Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 49 g
- Sodík 210 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 211.6 mg
- Draslík 973.1 mg
- Vláknina 4304 mg
- Vitamín A 4304 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka, žampiony omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme s vodou škrob, zjemníme přimícháním smetany. Mleté vepřové maso v míse okořeníme muškátovým oříškem, osolíme, smícháme s vajíčkem.
-
2
Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které naklepeme, opepříme a osolíme. Na plátky řízků položíme připravené ochucené mleté maso, zabalíme, ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.
-
3
V pánvi rozpálíme olej, na něm závitky ze všech stran prudce opečeme do zlatova. Poté zmírníme oheň, pánev přikryjeme poklicí, pomalu dusíme do měkka.
-
4
Ve druhé pánvi na rozehřátém oleji podusíme nakrájený pórek se žampiony, směs podle chuti osolíme a opepříme. Po 5 minutách přidáme Vegetu, přilijeme rozmíchanou smetanu se škrobem, dochutíme kari kořením a za stálého míchání necháme přejít varem. Nakonec přidáme vypečenou šťávu z masových závitků, vše důkladně promícháme.
-
5
Upečené závitky podáváme se smaženými bramborovými hranolky, přelité omáčkou.