Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 5 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 162.9 mg
- Vláknina 9530 mg
- Vitamín A 9530 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
-
2
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů špaldové celozrnné a 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
-
3
Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,4 decilitrem studené vody, přisypeme dalších 300 gramů celozrnné špaldové mouky, přidáme sušený žitný kvásek a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
-
4
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
5
V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta semínka slunečnice. Pokud pekárna není zvukovým signálem vybavena, přisypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.
-
6
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. Podávat můžeme i vlažný.