Trvanlivý chléb z kvasu s bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Chlebový kvásek
  • 5 g Droždí
  • 400 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.25 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 288 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 243 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 388.3 mg
  • Vláknina 4461.7 mg
  • Vitamín A 4461.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory dobře omyjeme a uvaříme v dostatečném množství vody. Uvařené oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme 2,5 dl vody, 100 g žitného kvasu, přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu třtinový cukr.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku, stiskneme tlačítko Start.

  • 4

    Při zvukovém signálu pekárny pro přidání přísad do formy vložíme prolisované brambory.

  • 5

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme utěrkou a necháme ho vychladnout.

Komentáře k receptu