Chlebový cop s ořechovou náplní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 24 g
- Sodík 98 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 59.7 mg
- Draslík 141.6 mg
- Vláknina 4058 mg
- Vitamín A 4058 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pekanové ořechy nasekáme najemno.
-
2
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, zakysanou smetanu, máslo, 5 lžic javorového sirupu a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.
-
3
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Pět minut před ukončení cyklu "hnětení" přisypeme do těsta větší část - 100 gramů - nasekaných ořechů. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.
-
5
Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly a vyválíme z nich asi 30 cm dlouhé válečky. Všechny tři pak na jednom konci spojíme a upleteme z nich cop, který dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý cop pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Ještě horký ho potřeme zbylým javorovým sirupem, posypeme nasekanými ořechy a necháme pomalu vychladnout.