Chlebové uzly se sezamem
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná celozrnná
- 75 g Sezam - semena
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 8 g
- Sodík 158 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 32.3 mg
- Draslík 60.8 mg
- Vláknina 7146 mg
- Vitamín A 7146 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Větší část sezamových semínek osmahneme na suché rozpálené pánvi, menší část ponecháme na posypání. Vejce rozšleháme v misce.
-
2
Do pečicí nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, cukr a sůl, přisypeme i opražená sezamová semínka. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a vše poprášíme droždím.
-
3
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
-
5
Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, z každého vyválíme přibližně 20 až 25 cm dlouhý váleček a z něj uvážeme uzel tak, aby dole byl plochý a druhý konec směřoval nahoru. Uzly dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout 45 až 60 minut.
-
6
Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Vykynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými semínky. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nemají zlatavou barvu.