Bifteky s dušenými houbami
Suroviny
- 50 g Houby sušené
- 150 g Shiitake houby
- 150 g Žampiony čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí svíčková
- 5 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Víno červené
- 6 polévková lžíce Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 322 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 6 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 70 mg
- Draslík 1053.5 mg
- Vláknina 3960.8 mg
- Vitamín A 3960.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hovězí svíčkové nakrájíme 6 bifteků, lehce je hranou dlaně naklepeme a odložíme. Sušené hřiby přelijeme vařící vodou, necháme namočené asi 20 minut, pak vodu slijeme, houby pokrájíme a odložíme. Nakonec si připravíme další suroviny: na kolečka nakrájíme 1 cibuli, se solí utřeme 2 oloupané stroužky česneku, na tenké plátky pokrájíme čerstvé houby shiitake a malé žampiony a nahrubo posekáme 5 lžic petrželky.
-
2
Na pánvi rozpálíme olivový olej a na něm pečeme bifteky několik minut z obou stran. Hotové vyjmeme, lehce osolíme a uložíme do tepla.
-
3
Na pánev s výpekem nasypeme cibuli s utřeným česnekem a několik minut je smažíme. Potom přidáme všechny houby a za vysoké teploty smažíme, až jsou měkké. Přilijeme víno s vývarem, uvedeme do varu a pozvolna 10 minut vaříme. Po odstavení přidáme 2 lžíce posekané petrželky, směs dosolíme, opepříme a promícháme.
-
4
Bifteky servírujeme pokryté houbovou míšeninou a posypané sekanou petrželkou. Jako přílohu můžeme podat polentu.