Krupicový koláč a citronovou polevou
Suroviny
- 25 g Mandle
- 150 g Máslo čerstvé
- 600 g Cukr krupice
- 100 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 dl Voda pitná
- 1 dl Citronová šťáva
- 6 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 19 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 83.8 mg
- Draslík 84 mg
- Vláknina 873.5 mg
- Vitamín A 873.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme vejce, vanilkový cukr a vše našleháme. Přisypeme 400 g cukru krupice smíchaného s kypřicím práškem a sodu, vše promícháme, nakonec ještě do těsta zamícháme jogurt.
-
2
Vymažeme formu a těsto do ní vlijeme.
-
3
Mandle spaříme, oloupeme, rozpůlíme a dáme je na těsto. Pečeme 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
-
4
V době, kdy se koláč peče si připravíme polevu. V hrnci ohřejeme vodu, rozpustíme 200 g cukru, vlijeme citronovou šťávu, 10 minut necháme povařit a pak odstavíme z ohně, necháme vychladnout.
-
5
Polevu ihned po upečení na koláč rozetřeme.
-
6
Krájíme na porce až po vychladnutí.