Ovocný usměvavý koláč
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
- 200 g Tvaroh měkký
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kg Jablka
- 6 polévková lžíce Cukr třtinový
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mandle pražené solené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 22 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 145.1 mg
- Vláknina 4681.3 mg
- Vitamín A 4681.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme tvaroh, přilijeme mléko a olej, přidáme máslo, cukr, vanilkovou tresť a rozmixujeme. Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a směs přidáváme do těsta za stálého míchání.
-
2
Pomoučníme vál a rukama těsto ještě hněteme. Poté ho zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout 2 hodiny.
-
3
Poté z těsta vyválíme 5 mm silný obdélník, který přendáme na vymazaný plech. Na kousky nakrájíme jablka a poklademe je na těsto. Poté posypeme koláč praženými mandlemi, pocukrujeme a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout, ušleháme šlehačku a přemístíme ji do zdobičky s kruhovým otvorem.
-
5
Na koláč vytvoříme usměvavý obličej a podáváme.