Brambory zapečené se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 1000 g Brambory vařené ve slupce
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 70 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 628 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 38 g
- Sodík 851 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 94.3 mg
- Draslík 1031.3 mg
- Vláknina 17634.4 mg
- Vitamín A 17634.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.
-
2
Z 50g másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mléko a smetanu, osolíme, opepříme a přisypeme nastrouhaný sýr. Za stálého míchání zvolna povaříme, aby se sýr rozpustil. Potom přimícháme nasekanou petrželku.
-
3
Sýrovou omáčku nalijeme na brambory a pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut.