Drákulova rajčatová polévka
Suroviny
- 4 kávová lžička Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 8 dl Vývar zeleninový
- 1.2 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1048 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 18.9 mg
- Draslík 1060.2 mg
- Vláknina 12731.9 mg
- Vitamín A 12731.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vroucí vodou spaříme rajčata, poté je polijeme studenou, oloupeme je, odřízneme vršky, odstraníme stopky a nakrájíme dužinu. Cibuli a stroužek česneku oloupeme a pokrájíme.
-
2
Máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme rozkrájenou cibuli, česnek a zaprášíme moukou. Mícháme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme zeleninovým vývarem a hrnec odstavíme ze sporáku. Mícháme, aby byla polévka bez žmolků, poté vrátíme zpět na sporák, přivedeme k varu, přidáme nasekaná rajčata, a pod pokličkou dovaříme 10 minut. Přidáme sůl, pepř, cukr a dáme na talíře.
-
3
Ozdobíme smetanou a bazalkou.