Thajské kuře pečené na limetkách se sladkými bramborami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1013 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 187.5 mg
- Draslík 794.4 mg
- Vláknina 4489.3 mg
- Vitamín A 4489.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mixéru vložíme dva nadrobno nakrájené stroužky česneku, nahrubo pokrájený koriandr i s kořeny, kurkumu a dvě lžičky soli. Zpracujeme na hrubší pastu.
-
2
Celé kuře osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, potřeme připravenou pastou, pokapeme šťávou z limetky, dovnitř kuřete vložíme zbylé stroužky česneku a limetku, rozkrojenou na poloviny. Zakryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 60 minut.
-
3
Mezitím přivedeme k varu vodu v hrnci, vložíme oloupané a na měsíčky nakrájené sladké brambory, necháme vařit cca 10 - 15 minut (do polosyrova). Scedíme a přidáme do pekáče k masu, výpekem přelijeme kuře i brambory a pečeme dál. Přibližně 20 minut před koncem pečení odklopíme víko, brambory promícháme a vše znovu přelijeme výpekem.
-
4
Hotové kuře vyjmeme z pekáče, necháme okapat a položíme na krájecí desku. Zakryté fólií necháme chvíli odpočinout, poté je naporcujeme. Brambory přemístíme na servírovací podnos a v troubě uchováme teplé.
-
5
Připravíme omáčku. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, pekáč postavíme na sporák a rozehřejeme do bodu varu. Přilijeme vývar, za stálého míchání opět přivedeme k varu, vmícháme sójovou omáčku a scedíme přes síto do omáčníku.
-
6
Brambory i porce kuřete rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.