Thajské kuře pečené na limetkách se sladkými bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Kuře
  • 300 ml Vývar drůbeží
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 1 ks Limetka
  • 4 ks Brambory sladké (Batáty)
  • 1 hrst Koriandr čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Omáčka sójová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 700 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 1013 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 187.5 mg
  • Draslík 794.4 mg
  • Vláknina 4489.3 mg
  • Vitamín A 4489.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mixéru vložíme dva nadrobno nakrájené stroužky česneku, nahrubo pokrájený koriandr i s kořeny, kurkumu a dvě lžičky soli. Zpracujeme na hrubší pastu.

  • 2

    Celé kuře osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, potřeme připravenou pastou, pokapeme šťávou z limetky, dovnitř kuřete vložíme zbylé stroužky česneku a limetku, rozkrojenou na poloviny. Zakryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 60 minut.

  • 3

    Mezitím přivedeme k varu vodu v hrnci, vložíme oloupané a na měsíčky nakrájené sladké brambory, necháme vařit cca 10 - 15 minut (do polosyrova). Scedíme a přidáme do pekáče k masu, výpekem přelijeme kuře i brambory a pečeme dál. Přibližně 20 minut před koncem pečení odklopíme víko, brambory promícháme a vše znovu přelijeme výpekem.

  • 4

    Hotové kuře vyjmeme z pekáče, necháme okapat a položíme na krájecí desku. Zakryté fólií necháme chvíli odpočinout, poté je naporcujeme. Brambory přemístíme na servírovací podnos a v troubě uchováme teplé.

  • 5

    Připravíme omáčku. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, pekáč postavíme na sporák a rozehřejeme do bodu varu. Přilijeme vývar, za stálého míchání opět přivedeme k varu, vmícháme sójovou omáčku a scedíme přes síto do omáčníku.

  • 6

    Brambory i porce kuřete rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu