Dušené telecí maso s fazolemi a rajčaty
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Petržel - nať
- 600 g Telecí kýta
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 400 g Fazole bílé sterilované
- 60 ml Olej olivový
- 180 ml Rajčatová šťáva
- 125 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 21 g
- Sodík 348 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 117 mg
- Draslík 1519.5 mg
- Vláknina 20221.5 mg
- Vitamín A 20221.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V mouce okořeněné solí a pepřem obalíme telecí plátky (jednotlivé kousky o hmotnosti asi 150 g). Rozpálíme 2 lžíce olivového oleje na středním plameni ve větším hrnci, vložíme pomoučněné plátky, orestujeme je z obou stran, vyjmeme a dáme stranou.
-
2
Do hrnce vlijeme zbytek olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a restujeme 2-3 minuty za neustálého míchání.
-
3
Až cibule a česnek zesklovatí, přidáme rajčatovou omáčku, hovězí vývar, kostky oloupaných konzervovaných rajčat, plátky mrkve, nakrájené stonky řapíkatého celeru, nastrouhanou citronovou kůru, telecí plátky a vše dusíme zakryté pokličkou 35-40 minut na mírném ohni. Je-li třeba, přilijeme vývar. Nakonec přimícháme konzervované bílé fazole, jemně nasekanou petrželovou nať a prohřejeme. Zdobíme tenkými proužky citronové kůry.