Pestrá zeleninová pánev z mořského ouška
Suroviny
- 440 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 500 g Mořské ouško
- 250 ml Vývar rybí
- 40 ml Olej rostlinný
- 125 ml Sherry brandy
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Chilli paprička
- 2 ks Celer - nať
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 2 plátek Slanina vepřová
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 156 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 39 g
- Sodík 340 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 42.6 mg
- Draslík 255.8 mg
- Vláknina 2431.1 mg
- Vitamín A 2431.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na kostky a ve velké pánvi na rozpáleném oleji osmahneme dokřupava. Slijeme většinu vysmaženého tuku, do pánve přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nasekanou celerovou nať, pokrájenou mrkev a najemno nasekané chilli papričky. Restujeme cca 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
-
2
Poté přidáme na kousky nakrájená rajčata, protlak, bobkový list, tymiánové lístky, ochutíme solí a pepřem. Vmícháme vývar, vodu a nadrobno nakrájené mořské ouško. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme nezakryté cca 40-45 minut.
-
3
Přilijeme mouku rozmíchanou ve 4 lžících vody a sherry. Zvýšíme teplotu a za stálého míchání znovu přivedeme k varu. Krátce provaříme do mírného zhoustnutí, dle chuti dosolíme, přidáme pepř, případně sherry a podáváme.